Blog
Jak wybrać profesjonalną zmywarkę do naczyń
6 rzeczy, które musisz wziąć pod uwagę przed zakupem
Wybór najlepszej zmywarki do kuchni, która ma na co dzień nakarmić setki ludzi, różni się od wyboru zmywarki do domu. Powiedziawszy to, bez względu na to, jak kuszące może być ograniczenie budżetu przy zakupie zupełnie nowej komercyjnej zmywarki do naczyń, zawsze odbije się to czkawką.
Wraz ze wzrostem inflacji i cen energii nadszedł czas, aby wziąć pod uwagę (teraz bardziej niż kiedykolwiek) nie tylko cenę samej zmywarki, ale także zużycie wody, chemikaliów, energii i koszty obsługi przez cały cykl życia maszyny.
Musisz również rozważyć, jaki typ zmywarki jest odpowiedni dla Twojej kuchni, np. zmywarka do garnków, zmywarka do tac, zmywarka do naczyń, zmywarka do dużych obciążeń, a może zmywarka przelotowa?
Aby Ci pomóc, przygotowaliśmy ten przewodnik, z którego możesz skorzystać przed zainwestowaniem w nowe komercyjne rozwiązanie do zmywania naczyń.
1. Czy zmywarka jest łatwa w użyciu?
Ta pierwsza wskazówka jest utrzymanie stałych pracowników staje się coraz większym problemem w branży. Twoje nowe urządzenie powinno być łatwe w użyciu, aby prawie każdy mógł wskoczyć i zająć się zmywaniem. Jeśli maszyna wymaga skomplikowanego przeszkolenia, możesz napotkać problemy, takie jak niedokładnie umyte naczynia lub zbyt długie oczekiwanie na czyste garnki, patelnie, tace czy naczynia i sztućce. W najgorszym przypadku maszyna może się zepsuć z powodu niewłaściwego traktowania i obsługi, a personel może doznać obrażeń.
Wniosek: Poznaj maszynę przed podjęciem decyzji o inwestycji. Wypróbuj ją sam lub poproś jednego z członków zespołu, który zwykle zajmuje się zmywaniem, aby przyszedł na pokaz lub testy. W ten sposób można odpowiednio ocenić łatwość obsługi i koszt szkolenia.
2. Czy zmywarka jest wystarczająco szybka?
Ile posiłków serwujesz dziennie? Czy maszyna, na którą patrzysz, obsługuje wszystkie naczynia potrzebne do podania określonej liczby posiłków? Chcesz uniknąć sytuacji, w której szef kuchni musi czekać na garnek lub patelnię, bo nie ma czystych. Upewnij się, że zmywarka pasuje do konkretnego przepływu Twojej kuchni.
To, co chcesz również wziąć pod uwagę, to długoterminowe cele Twojej restauracji. Czy planujecie rozszerzyć swoje usługi, a jeśli tak, to jak wpłynie to na ilość posiłków? Zmywarka to inwestycja długoterminowa, więc upewnij się, że jest przyszłościowa.
Wniosek: Upewnij się, że Twoja nowa zmywarka do naczyń poradzi sobie z ilością serwowanych posiłków. Rozważ plan na przyszłość i swoje długoterminowe cele dla firmy.
3. Czy rezultat mycia jest zadowalający?
Aby uzyskać bezpieczne rezultaty, potrzebujesz maszyny, która wykorzystuje wysokie temperatury i zasadowy detergent – tj. pH około 11. Upewnij się, że zmywarka spełnia wytyczne dotyczące higieny: wymagania DIN 10512 i/lub NSF/ANSI-3. Wtedy możesz mieć pewność, że Twoje nowe urządzenie zapewnia wystarczająco wysoką temperaturę (temperatura prania około 65 stopni i temperatura płukania co najmniej 85 stopni), aby odpowiednio zneutralizować bakterie i wirusy.
Wniosek: Wysokie temperatury i alkaliczny detergent zapewniają czyste i odkażone naczynia. Upewnij się, że maszyna spełnia branżowe wytyczne dotyczące higieny.
4. Czy przyczyni się do stworzenia zdrowego środowiska pracy?
Zainwestowanie w dobrą profesjonalną zmywarkę do naczyń sprawia, że praca “tragarza” staje się mniej przerażająca, więc można ją wykonywać przy znacznie mniejszym wysiłku. Otwiera to możliwość rotacji personelu, aby zaoferować Twojemu zespołowi bardziej zróżnicowane zadania w kuchni i poprawić retencję personelu. Dobra zmywarka pozwala na wyprostowaną pozycję roboczą przez cały czas. Klamki na drzwiach i włazach są wygodne w chwytaniu i wyważone, dzięki czemu mogą z łatwością korzystać z nich wszyscy, niezależnie od wzrostu i siły. Panele operatora są umieszczone na wysokości oczu i posiadają duże, czytelne przyciski z prostymi infografikami, aby umożliwić łatwą obsługę maszyny.
Upewnij się, że zmywarka ogranicza ręczne mycie wstępne do minimum. Oznacza to mniej powtarzalnych zadań i podnoszenia ciężarów – oba dobrze znane są z obciążania organizmu i ryzyka prowadzącego do urazów związanych z pracą i długotrwałych zwolnień lekarskich.
Wniosek: Upewnij się, że zmywarka umożliwia minimalne mycie wstępne i pionową pozycję roboczą. Maszyna nie powinna być zbyt ciężka w użyciu, a panel powinien znajdować się na średniej wysokości oczu.
5. Czy zapewni oszczędność?
Stale uruchamiane krany są katastrofalne dla naszej planety i rachunków. Już samo patrzenie na inwestycję w zmywarkę zamiast wykonywania ręcznego mycia w zlewozmywakach jest dużym krokiem. Ale na ile oszczędna jest zmywarka, na którą patrzysz? Ile zużywa wody, chemikaliów i energii? Jest to bardzo ważne, aby wiedzieć ile mycia wstępnego i szorowania pod bieżącą wodą potrzebujesz mimo zmywarki, aby brudne rzeczy były całkowicie czyste i zdezynfekowane. Istnieją rozwiązania, takie jak zmywarki firmy Granuldisk, które ograniczają mycie wstępne i szorowanie do minimum. Zamiast tego proces odbywa się wewnątrz maszyny.
Wniosek: Kupując rozwiązanie, które ogranicza zużycie energii, wody i chemikaliów do minimum, zmniejszasz swój ślad węglowy i przyczyniasz się na wiele sposobów do ochrony planety ale także swojego budżetu.
6. Czy cena i koszty eksploatacji są rozsądne?
Prawdopodobnie masz budżet, którego musisz się trzymać, kupując zupełnie nową zmywarkę do naczyń. Więc tak, koszt początkowy jest ważny, ale jeszcze ważniejsze są długoterminowe koszty eksploatacji. Ile wody, energii i chemikaliów wymaga to rozwiązanie? Przy obliczaniu kosztów należy również wziąć pod uwagę ilość ręcznego mycia wstępnego ze względu na zużycie wody, które również kosztuje. Początkowo droższe rozwiązania mogą zaoszczędzić sporo pieniędzy w Twoim portfelu podczas całego cyklu życia maszyny.
Wniosek: przy zakupie nowej komercyjnej zmywarki należy wziąć pod uwagę zarówno koszt początkowy, jak i długoterminowe koszty eksploatacji.
Potrzebujesz profesjonalnego doradztwa i wiedzy na temat gastronomicznych zmywarek do naczyń?
Pozwól nam ocenić Twoje potrzeby i poprowadzić Cię dalej w planach inwestycyjnych. Nasze profesjonalne rozwiązania do mycia naczyń łączą PowerGranules i/lub wodę pod wysokim ciśnieniem z niewielką ilością detergentu, aby uzyskać skuteczny efekt mechanicznego szorowania – efekty odkażania przy użyciu wysokich temperatur. W sumie zużywając średnio o 70% mniej wody, energii i chemikaliów. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób rozwiązania Granuldisk mogą zintegrować i przynieść korzyści Twojej firmie, skontaktuj się z nami w celu zorganizowania demonstracji — za pośrednictwem transmisji na żywo lub w kuchni lub salonie wystawowym w Twojej okolicy.